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Re: Potential Conflict / Political Activities / Voter Protection Program 

 

 

 A City employee, who is also an attorney, requested a nonpublic advisory opinion 

as to the effect of the ethics laws on her volunteer service in a private capacity on 

Election Day 2012 (November 6, 2012) as a voter protection volunteer through the 

Committee of Seventy.  The requestor advised that her office interacts with several other 

City agencies, including the City Commissioner's Office.  We were provided a link to the 

website of the Committee of Seventy, describing the program.  The description makes it 

clear that participants are unpaid volunteers. 

  

 City employees are not prohibited in general from serving as a volunteer for a 

nonprofit organization. However, in doing so, the Philadelphia Code (“Code”), the 

Philadelphia Home Rule Charter (“Charter”), and the State Ethics Act place certain 

restrictions on such service. 

  

 

Benefiting from City Contracts 

 

 Charter Section 10-102 prohibits City employees from being “interested directly 

or indirectly” in certain City contracts. However, because the requestor would not be 

compensated as a volunteer participant in the voter protection program, she cannot be 
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“interested” in any City contracts as a result. Therefore, there is no issue under this 

provision. See Nonpublic Advice of Counsel GC-2012-502 at page 2.  

 

 

Representing Others in Transactions Involving the City 

 

 The Philadelphia Code imposes certain restrictions on City officers or employees 

representing others in transactions involving the City. Code Section 20-602(1)(a) 

provides: 

No . . . City officer or employee shall assist another person by representing 

him directly or indirectly as his agent or attorney, whether or not for 

compensation, in any transaction involving the City. This Section shall not 

apply to any assistance rendered by any . . . City officer or employee in the 

course of or incident to his official duties. . . . 

 This provision applies even if the officer or employee is not compensated for such 

representation. Consequently, the requestor may not represent the Committee of Seventy 

or any voter as their “agent or attorney” in any transaction involving the City (such as a 

voting challenge to the City Commissioners or in which the City Commissioners Office 

is a party), unless such representation is in the course of or incident to her official duties 

as a City employee. This restriction applies to all such transactions, not just those 

involving the City Commissioners. 

 

 However, the phrase “as agent or attorney” is a significant limitation on the reach 

of this prohibition.  Any City employee who is a member of the bar should be cautious to 

avoid representation as an attorney of any person in a transaction involving the City.  

Nevertheless, on review of the materials provided about the program, it appears that 

volunteers will mostly be answering questions, providing information, and reporting 

problems to the Committee of Seventy.  

 

 Provided that the requestor avoids representing any person as agent or attorney in 

a transaction involving the City, Section 20-602 would not prohibit her proposed 

volunteer service with the Voter Protection Program.  

 

 

The Philadelphia Code’s Conflict of Interest Provision 

 

 The City Code prohibits City employees from having conflicts of interest that arise 
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from either having a personal financial interest in their official actions, or from being a 

member of certain entities that have a financial interest in their official actions. 

 

 As to a personal interest, Code Section 20-607(a) prohibits City employees from 

being “financially interested” in their official actions.  Because she would not be 

compensated as a volunteer participant in the voter protection program, the requestor 

cannot be “financially interested” in any official City action by her that affects the 

Committee of Seventy or the program. Therefore, there is no issue under this provision. 

See Nonpublic Advice of Counsel GC-2009-501 at page 5 (Amended March 2, 2010). 

 

 As to an interest through another entity, Code Section 20-607(b) places certain 

restrictions on City employees who are members of a “partnership, firm, corporation or 

other business organization or professional association organized for profit” which have a 

financial interest in their official actions. However, because the Committee of Seventy is 

a nonprofit entity, there is no issue under this provision, since subsection 20-607(b) 

applies only to entities “organized for profit.”  See Nonpublic Advice of Counsel GC-

2010-505 at page 5. 

 

 

Disclosure of Confidential Information 

 

 The Code also prohibits City employees from making available confidential City 

information they acquire in their employment with the City. Specifically, Code Section 

20-609 provides: 

 

No . . . City officer or employee . . . shall directly or indirectly disclose or 

make available confidential information concerning the property, 

government or affairs of the City without proper legal authorization, for the 

purpose of advancing the financial interest of himself or others. 

 

Making available confidential City information to the Committee of Seventy or anyone 

else under the voter protection program could not advance the requestor’s personal 

“financial interest” because she is not compensated as a volunteer for the program.  

However, making available confidential City information to the Committee of Seventy 

for the purpose of advancing that entity’s “financial interest” would violate this 

provision.  Therefore, the requestor may not reveal confidential City information to the 

Committee of Seventy in the course of assisting that organization. 

 

 Please note that this information is provided merely to be complete, not to suggest 



Nonpublic Advice of Counsel GC-2012-5010  

August 3, 2012 

Page 4 of 7 

 

 

 

  

that there appears to be any concern that this is an issue under the facts provided. 

 

 

The Commonwealth’s Conflict of Interest Provision 

 

 The State Ethics Act, 65 Pa.C.S. §1101 et seq., applies to some City employees, 

and generally to attorneys.
1
   The Act prohibits public employees from “engag[ing] in 

conduct that constitutes a conflict of interest.” 65 Pa.C.S. § 1103(a). A “conflict of 

interest” is: 

 

Use by a public official or public employee of the authority of his office or 

employment . . . for the private pecuniary benefit of himself . . . or a 

business with which he . . . is associated. The term does not include an 

action having a de minimis economic impact or which affects to the same 

degree a class consisting of the general public or a subclass consisting of an 

industry, occupation or other group which includes the public official or 

public employee . . . with which he . . . is associated.  

 

65 Pa.C.S. § 1102. 

 

 Under the Act, a public official may have a conflict of interest if he has a personal 

financial interest, or a “business” with which he is associated has a financial interest, in 

his official actions. 

 

 The State Ethics Commission has not, to our knowledge, found a financial interest 

where an official is not compensated by the outside entity, or otherwise financially 

benefits from the entity, and is not an officer or director of the entity.  See State Ethics 

Commission Advice of Counsel No. 11-506. 

 

  For specific guidance on the State Ethics Act, including whether the Act applies to 

her, the requestor should seek either a confidential or a non-confidential advisory opinion 

                                                 
1
 The Act applies only if the individual is a “public employee,” which is defined in the Act to include: 

“Any individual employed by . . . a political subdivision who is responsible for taking or recommending 

official action of a nonministerial nature with respect to (1) contracting or procurement; (2) administering 

or monitoring grants or subsidies; (3) planning or zoning; (4) inspecting, licensing, regulating or auditing 

any person; or (5) any other activity where the official action has an economic impact of greater than a de 

minimis nature on the interests of any person.”  65 Pa.C.S. §1102.  See also Regulations at 51 Pa. Code 

Section 11.1 (definition of “public employee” at (iv)(C)).  However, we have not reviewed a job 

description.  (As noted below, a definitive ruling, on which you could rely, should come from the State 

Ethics Commission.) 
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issued by the State Ethics Commission, which would provide her a complete defense in 

any enforcement proceeding initiated by the Commission and is evidence of good faith 

conduct in any other civil or criminal proceeding, provided the requestor disclose 

truthfully all the material facts and acts in reliance on the Advice. See 65 Pa.C.S. §1107 

(10), (11). The State Act would also provide protection from certain penalties if the 

requestor seeks and relies on non-confidential advice from the City Solicitor.  See 65 

Pa.C.S. §1109(g). 

 

 A request for advice from the State Ethics Commission should be directed to 

  

State Ethics Commission  

Attention: Legal Division  

Room 309 Finance Building  

P.O. Box 11470  

Harrisburg, Pa 17108-1470 

 

  

Political Activity 

 

 As an appointed City employee, the requestor is subject to Charter Subsection 10-

107(4) and the Board’s Regulation 8, restricting political activity.  The political activity 

restrictions that are most relevant to your request include a prohibition on City employees 

engaging in political activity while on duty, using City resources or in any City-owned or 

leased building.  See Regulation 8, Subpart B.    We were advised that the requestor is 

planning on taking leave on Election Day to participate in the voter protection program, 

so her participation, even if it could be considered to be “political activity,” would not be 

on duty. 

  

  City employees are also prohibited from using their City position, authority, 

influence, title, or status as a City employee for any political purpose. See Regulation 8, 

Subpart C.   

 

The meaning of “political activity” is critical to identifying prohibited behavior.  

Political activity is defined as activity that is directed toward the success or failure of a 

political party, candidate, or partisan political group.2  Reg. 8, ¶8.1(n).  Examples of political 

activity include organizing a campaign event, circulating nomination petitions, and 

                                                 
2
 A partisan political group is any club, committee or other organization that is affiliated with a political 

party or candidate or one whose primary purpose is to engage in political activity).  Reg. 8, ¶8.1(l).   
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distributing political campaign literature that encourages voters to choose a certain candidate.  

Activity that merely involves contact with political parties, partisan political groups, 

candidates and campaigns does not necessarily satisfy this definition or amount to political 

activity.  Although election matters may involve the interests of candidates and 

campaigns, nonpartisan activities such as voter registration drives are permissible to City 

employees. See Regulation 8, Subpart G.  

 

The requestor was advised that the voter protection program of the Committee of 

Seventy is a nonpartisan program, and her volunteer participation in that program, as 

described in the materials presented, would not be partisan political activity, and thus 

would not be prohibited by Charter Section 10-107(4) as interpreted by Board Regulation 

8. 

 

 

Summary         

 

 In keeping with the concept that an ethics advisory opinion is necessarily limited 

to the facts presented, this Advice is predicated on the facts that have been provided. We 

do not conduct an independent inquiry into the facts.  Further, we can only issue advice 

as to future conduct. Accordingly, this Advice does not address anything that may have 

occurred in the past.  The requestor was advised that, although previous opinions of this 

office that interpret statutes are guidance to how this office will likely interpret the same 

provision in the future, previous opinions do not govern the application of the law to 

different facts.  Ethics opinions are particularly fact-specific, and any official or 

employee wishing to be assured that his or her conduct falls within the permissible scope 

of the ethics laws is well-advised to seek and rely only on an opinion issued as to his or 

her specific situation, prior to acting.  In that regard, to the extent that this Advice states 

general principles, and there are particular fact situations that the requestor may be 

concerned about, she was encouraged to contact us for specific advice on the application 

of the ethics laws to those particular facts. 

 

 Based on the facts that were provided, we concluded that the City ethics laws, 

including those on political activity, do not restrict the requestor’s volunteer service in a 

private capacity on Election Day 2012 (November 6, 2012) in the Committee of 

Seventy’s Voter Protection Program, provided that she does not represent any person as 

agent or attorney in a transaction involving the City.  The requestor was advised to 

consult the State Ethics Commission for any interpretation of the State Ethics Act. 
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 Since the requestor requested nonpublic advice from the Board of Ethics, 

we will not make the original letter public, but we will be required to make public 

this revised version, edited to conceal the requestor’s identity, as required by Code 

Section 20-606(1)(d)(iii). 

 

    

     

       Evan Meyer 

       General Counsel 

 

 

cc:  Richard Glazer, Esq., Chair 

       J. Shane Creamer, Jr., Esq., Executive Director 


